Efteling wil nog dit jaar starten met de herinrichting van het Loonsche Land

29-05-2010 in Archief

De Efteling wil nog dit jaar starten met de herinrichting van het Loonsche Land, het gebied tussen de Loonse en Drunense Duinen en Landgoed Huis ter Heide. Het Kaatsheuvelse attractiepark gaat het historische landschap daar in ere herstellen. De Efteling legt op dit moment nog de laatste hand aan de plannen, en voert overleg met Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie.

Het bewuste gebied ligt ten oosten van vakantiepark Bosrijk, en ten zuiden van de Eftelingsestraat. Het idee is om bezoekers te laten zien hoe de mens het landschap sinds het begin van de achttiende eeuw in gebruik had.

Het Loonsche Land moet een gebied worden met onder meer bolle akkers, lanen, oude hakhout wallen en holle paden. Bovendien krijgt de heide de ruimte door de kap van een gedeelte van de bomen. Hiervoor heeft de Efteling ontheffing gekregen.

De plannen voor het Loonsche Land leven al lang. Volgens de Efteling gaat het hier om een heel bijzonder natuurgebied. “In het najaar hopen we de plannen helemaal klaar te hebben, en er verder mee naar buiten te komen”, aldus de Efteling-woordvoerster. Als alles meezit, kan de herinrichting van het natuurgebied dan nog dit jaar starten.

Natuurmonumenten is positief over de plannen voor het Loonsche Land. De instantie is tevreden over de samenwerking met het Kaatsheuvelse attractiepark, als het gaat om behoud en ontwikkeling van natuur in de omgeving. “Onze plannen en ideeën moeten uiteraard op elkaar aansluiten”, stelt de woordvoerder van Natuurmonumenten. “Het overleg daarover loopt heel goed.”

Bron: BN/De Stem