NHTV onderzoekt Eftelingsprookjes

24-03-2010 in Archief

De NHTV onderzoekt Eftelingsprookjes. Hiervoor hebben de hogeschool en het attractiepark een Buitengewoon Lectoraat ingesteld, onder leiding van promovenda Moniek Hover.

Het Lectoraat is op het gebied van Storytelling & Experience. De Efteling draagt voor een periode twee jaar bij aan het promotieonderzoek van Hover. Het onderzoek heeft als onderwerp ‘De Efteling als verteller van sprookjes’.

Sprookjes zijn tijdloos

“Sprookjes zijn tijdloos. Ze spreken al duizenden jaren mensen aan, omdat ze gaan over menselijke emoties en dilemma’s. Het gaat hierin niet alleen om het vertellen, maar ook om het verbeelden en beleven van een verhaal. Dat zie je in de Efteling”, aldus Hover.

Binnen deze studie staat het creatie- en ontwikkelingsproces van sprookjes bij de Efteling centraal, in verleden en heden. Hover onderzoekt drie perioden. Het begint bij Anton Piek vanaf 1952 en eindigt bij de moderne tijd. De onderzoekster kijkt naar de achterliggende ideeën van de Efteling.

“Van oudsher draait het bij de Efteling om het vormgeven van belevingen. Hierin spelen verhalen, met name sprookjes, een belangrijke rol. De kennis en ervaring die bij de Efteling in 58 jaar is opgebouwd willen we uitbouwen.”, zegt Hover.

De Efteling en NHTV Academy for Leisure werken al sinds vorig jaar samen op het gebied van Storytelling & Experience. In 2009 startten de Efteling en NHTV met de Efteling Academy, waarbij studenten de kans krijgen om stage te lopen en vervolgens af te studeren bij de afdeling Imagineering.

Hover: “Met het onderzoek probeer ik inzicht te krijgen hoe ‘storytelling’ kan worden ingezet als instrument in het onderwijsprogramma.”.

Bron: Bredavandaag.nl