Persbericht Efteling: Symposium in de Efteling: Er waren eens twee sprookjesverzamelaars

11-01-2013 in Archief
Thumbnail van Persbericht Efteling: Symposium in de Efteling: Er waren eens twee sprookjesverzamelaars

Tweehonderd jaar geleden verscheen de eerste verzameling sprookjes van Grimm. Vandaag behoren deze sprookjes tot het werelderfgoed en zijn ze in meer dan 170 talen vertaald. Een feestelijk symposium vindt daarom plaats als postuum eerbewijs aan de gebroeders, die zo velen inspireerden. Wat is het geheim achter de eeuwige jeugd van sprookjes? Wie waren de twee gebroeders eigenlijk? Maar ook: hoe komt het dat de nieuwste fantasy-sprookjesfilms zo populair zijn? Vermaarde onderzoekers en kunstenaars delen hun nieuwste inzichten over sprookjes en hun verzamelaars. En waar kan dat beter dan in de Efteling waar sprookjes tot leven komen?

Op 14 maart 2013 zal Ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland, in de siertuin van de Efteling een standbeeld van de gebroeders Grimm onthullen als symbolische ode aan de inspanning die de Efteling al 60 jaar aan de dag legt om het cultuurerfgoed sprookjes levend te houden. De sculptuur is een blijk van waardering van de Deutsche Grimmgesellschaft, een internationale, wetenschappelijke vereniging die de nalatenschap van de gebroeders Grimm beheert, en is mede mogelijk gemaakt door de steun van GrimmHeimat NordHessen.

Aan het symposium werken onder andere mee: de illustratoren Charlotte Dematons, Philip Hopman en Thé Tjong-Khing, sprookjesvertelster Marita de Sterck, onderzoekers Vanessa Joosen, Moniek Hover en Theo Meder. Ook oud-hoogleraar Wolfgang Herrlitz van de Universiteit van Utrecht en vice-voorzitter van de Europäische Märchengesellschaft Harlinda Lox staan garant voor onderhoudende en leerzame inleidingen. Meesterschap der vertelkunst in woord en beeld is een belangrijk thema.

Het symposium is voor iedereen die geïnteresseerd is in sprookjes, jeugdliteratuur, vertelkunst en overdracht van cultureel erfgoed tussen de generaties. Aanmelden kan via www.200jaargrimm.nl. Toegangsprijs is € 65 (studenten € 45), inclusief lunch.

Organisatie: Duitse Bibliotheek, Duits Verkeersbureau, Koninklijke Bibliotheek, Efteling, Meertens Instituut, Universiteiten van Tilburg en Utrecht, Uitgeverij Lemniscaat.