Persbericht Efteling: Totaalbeleving door boek, TV serie, online game en spectaculaire parkshow

08-02-2011 in Archief

Op 8 april opent de Efteling voor het eerst de poorten van de magische stad Raveleijn voor publiek. De imposante stad Raveleijn vormt het decor voor een spectaculaire parkshow over vijf kinderen die uitgroeien tot ruiters te paard. Ze hebben elkaar en hun eigen talenten nodig om de strijd aan te gaan met de wrede overheerser van de stad. Nader kennis maken met het verhaal van Raveleijn, dat geschreven werd door de Efteling en Paul van Loon, kan al eerder. Raveleijn is vanaf vandaag ook online te beleven op hyves. Vanaf 26 februari wordt de TV serie Raveleijn uitgezonden door RTL 4 en in maart verschijnt het boek van de hand van Paul van Loon. Een speciale online game gaat vanaf 16 april live.

Er is ruim 2 jaar gewerkt aan het verhaal achter de parkshow, waarin paarden en echte raven een hoofdrol spelen. Voorzitter van de directie Bart de Boer: “Nooit eerder zetten we een parkshow van dit formaat in de open lucht neer. Het is zo groots opgezet dat er zelfs speciale muziek voor werd gecomponeerd, die door Het Brabants Orkest werd uitgevoerd. De voorstelling, die een aantal sensationele hoogtepunten kent, is door de Efteling zelf ontwikkeld. De onheilspellende raven zetten direct de toon voor een spannend verhaal dat natuurlijk, zoals het in de Efteling hoort, een duidelijke moraal heeft. Het gaat over samenwerken en je eigen talenten leren gebruiken. Het is voor het eerst dat een Efteling-verhaal zo multimediaal wordt aangepakt. Je kunt het verhaal en de hoofdpersonen van heel dichtbij leren kennen en thuis al de beleving proeven. Ik ben heel erg trots op wat we in korte tijd letterlijk en figuurlijk van de grond hebben getild met Raveleijn.”

Parkshow: moed, talenten, ruiters en raven

Het verhaal van Raveleijn is de basis voor een nieuwe parkshow vol magie en spektakel in de Efteling. Er zijn vijf à zes voorstellingen per dag waarbij met paarden en echte raven wordt gewerkt. De enorme openluchtarena biedt plaats aan 1200 bezoekers. Ook vanaf de gaanderijen (terrassen) van de horecalocatie ‘het Wapen van Raveleijn’ kunnen de bezoekers de voorstelling zien.

Fact & Figures Parkshow
Plaatsen openluchtarena: 1200
Oppervlakte: 1450 m2
Aantal paarden: 5
Aantal acteurs: 10
Aantal vogels: 5 raven, 1 uil, 1 valk
Duur show: 30 minuten
Leeftijd: 6+

Boek: Efteling en Paul van Loon slaan handen ineen
Zoals past bij de Efteling hoort bij de stad Raveleijn, een spannend en geheimzinnig verhaal. Paul van Loon, de bekende kinderboekenauteur en tienvoudig winnaar van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury, verwerkte het verhaal van Raveleijn in een boek, dat vanaf 19 maart in de boekhandel verkrijgbaar is. De verhaallijn vormde vervolgens tevens de basis voor de TV serie Raveleijn.

Dramaserie voor televisie
Efteling Media produceerde een 12 delige dramaserie van telkens 23 minuten voor televisie. Vanaf 26 februari wordt deze wekelijks uitgezonden bij RTL 4, zaterdag om 17.00 uur, met herhalingen op zondag om 8.30 uur. De compleet Nederlandse serie werd geregisseerd door Anne van der Linden, bekend van o.a. de series Blauw Blauw, Wilhelmina en Shouf Shouf!. Het scenario is van Sander de Regt, bekend van onder meer de series Sprookjesboom en De club van Sinterklaas. Uitvoerend producent was Jos van der Linden, die eerder ook Zwartboek en de Scheepsjongens van Bontekoe produceerde. De hoofdrollen worden vertolkt door o.a. Babette van Veen als moeder Woudenberg en Hugo Haenen als wrede Graaf Olaf Grafhart.

Raveleijn online

Vanaf 7 februari kunnen geïnteresseerden via www.raveleijn.nl vrienden worden met de vijf hoofdpersonen van de dramaserie. Deze kunnen gevolgd worden op hyves, waar ze hun belevenissen delen tijdens en na hun verhuizing vanuit de grote stad. Als de vijf kinderen eenmaal in de magische wereld van Raveleijn belanden, kan de online game (doelgroep 8+) gespeeld worden. Het spel, waarin kinderen vanaf 16 april zelf ruiter kunnen worden om de vijanden van Raveleijn te verslaan, is één van de grootste gratis online games die dit jaar in Nederland worden gelanceerd.

Data Raveleijn
7 februari:    hyvesprofielen hoofdpersonen Raveleijn online te volgen op www.raveleijn.nl
26 februari:     start TV serie Raveleijn bij RTL 4
19 maart:     boek Raveleijn verschijnt
8 april:        start parkshow in magische stad Raveleijn
16 april:     online game live

Verhaal Raveleijn – Waar Raven Ruiters zullen zijn

Het gezin Woudenberg verhuist van de stad naar een oude herberg aan de rand van een bos. Vader, moeder en vijf kinderen: Thomas, Maurits, de tweeling Emma en Lisa en de jongste, Joost. De kinderen ontdekken dat hen in de bossen een groot avontuur wacht. Raven en een mysterieuze vrouwenstem leiden hen naar een geheimzinnige oude stadspoort waarop een cryptische tekst verschijnt: Waar Raven Ruiters zullen zijn.

Zodra zij door deze poort stappen, veranderen de kinderen in volwassen ruiters en de raven veranderen in prachtige paarden. Zo komen ze in een andere wereld terecht waar de oeroude stad Raveleijn ligt. Graaf Olaf Grafhart regeert daar met ijzeren hand. Hij onderdrukt de bewoners en laat hen monsterlijke wezens bouwen waarmee opstandelingen worden verslagen. Deze ‘Graffers’ zijn bijtmonsters van ijzer, hout en leer, met stalen kaken.

Een aantal bewoners, de bannelingen, is de stad ontvlucht en leeft verstopt in de bossen. Samen vormen zij de Orde van de Raven. De kinderen stuiten op deze groep en horen over een mysterieuze voorspelling: Vijf Ruiters zullen de bevolking van Raveleijn redden. Iedereen begrijpt dat zij de Uitverkoren Vijf zijn. Dan bemerken ze dat ze alle vijf speciale krachten blijken te bezitten, gebaseerd op de elementen vuur, hout, metaal, water en aarde. Na een korte opleiding bij de orde trekken de Ruiters naar de stad Raveleijn om af te rekenen met de graaf en zijn Graffers. Als ze uiteindelijk tegenover de verschrikkelijke Graaf staan heeft die nog een reusachtige verrassing achter de hand. Een strijd op leven en dood ontbrandt…